Kuluneen kahden kuukauden aikana olemme saaneet jo
jonkinmoisen käsityksen täkäläisestä ruokakulttuurista. Se sekä ihmetyttää että
ihastuttaa. Ihmetyksen aihetta on esimerkiksi noissa churroissa, joita syödään yleensä aamupalaksi. Useimmat ravintolat
tai varsinaiset churro-paikat lopettavat niiden tarjoilun ennen puoltapäivää.
Churrot ovat munkkien näköisiä ei-rinkelimäisiä lättyjen makuisia pötkylöitä,
joita tyypillisimmin kastetaan sulatettuun suklaaseen (churros con chocolate). Kaloreita ei lasketa, ja kyllähän
tuollaisella suklaarasvasokeriaamiaisella pärjää pitkälle iltapäivään eli
siestaan asti, jolloin voi sitten käydä syömässä jotain suolaista.
Pieneen
nälkään voi napsia tapaksia, joita tarjoillaan
päivän lounaan ohella lähes joka ravintolassa. Tapakset voivat olla esimerkiksi
erilaisia salaatteja (usein majoneesipohjaisia), kala-annoksia tai vaikka
lautasellinen juustoja ja makkaroita, joista paikallinen oranssinvärinen chorizo on aika suosittua. Se on vähän
kuin salamia tai meetwurstia, mutta lihaisempaa. ”Enemmän proteiineja”, sanoi
esikoisemme. Yleensä kaikki juustot ja makkarat ovat suomalaiseen makuun turhan
rasvaisia ja lähes kaikki ruoka muutenkin. Oliiviöljyä käytetään runsaasti ja tavallinen
näky on perheenäiti kantamassa paria 3 - 5 litran oliiviöljykanisteria kaupasta
kotiin.
Täällä syödään paljon kalaa ja muita meren antimia.
Paikallisten markettien kalatiskit ovat huomattavasti suurempia kuin
lihatiskit, jos niitä yleensä on ollenkaan. Marketeissa liha myydään usein
valmiiksi pakattuna, mutta tuorekalatiskille on aina jono. Erilaisten kalojen
lisäksi tarjolla on valtavat määrät simpukoita, rapuja ja jos jonkinlaista
merestä nostettua elukkaa, joita ei suomalainen edes tunnista, saatikka että
olisi ikinä maistanut. Kaloista kyllä pidämme, mutta kaikki muu saa jäädä
kalatiskille paikallisten ostettavaksi. Simpukat menevät paellan joukossa, mutta muuten niitä ei ole tullut syötyä. Eräässä
ravintolassa tilasin kala-annosta muiden valitessa pizzaa, mutta en ollut
ollenkaan varma, mitä tarjoilija lopulta tuo eteeni. Kala oli minulle outo myös
englanninkieliseltä nimeltään ja tarjoilijan puheesta ymmärsin vain sen, että
se on jonkinlainen kultakala – kuvitelkaa nyt kokki onkimassa akvaariosta
kultakaloja! Kotona tarkistin syömäni herkullisen kalan nimen sanakirjasta:
kultaotsa-ahven. Nimeltään hauskin ruokalaji on pil-pil, joka sisältää kulhollisen kuumaa öljyä, johon on upotettu
katkarapuja grillautumaan. Itse en ole sitä maistanut, mutta miehen mielestä ei
ollut hassumpaa.
Menu del dia eli
päivän lounas sisältää yleensä alkuruuan, pääruuan ja mahdollisesti myös
jälkiruuan. Useimmiten voi valita itse, mitä haluaa alkuruuaksi (esimerkiksi
paellaa tai spagettia jauhelihakastikkeella), mitä pääruuaksi (lihaa, kalaa tai
kanaa) ja vielä jälkiruokakin saattaa olla valittavissa (suklaakakkua tai
vaikka paikallista vanukasta). Lounaaseen kuuluvat myös patonginpalat ja ruokajuomat
(vesi tai virvoitusjuoma) sekä tietenkin oliivit, joita tuodaan lautasellinen
aina alkupalaksi. Oliiveja tarjoillaan aina riippumatta siitä, ollaanko
lounaalla, pizzalla tai mitä tahansa syömässä. Oliivit, nimenomaan vihreät
oliivit, ovat täällä muuten paljon parempia kuin Suomessa (tuoreempia?) ja
minäkin, joka en yleensä kotomaassa oliiveihin koske, olen täällä syönyt niitä
varmaan jo enemmän kuin koko aikuisiälläni yhteensä. Päivän lounaan tilaaminen
on kuitenkin aina jonkinlainen arvoitus – pari kertaa olemme saaneet aikamoisia
pöperöitä, joista ei tunnista raaka-aineita. Kerran saimme molemmat jälkimaininkeina vatsataudinkin, mutta välillä lounaat ovat myös olleet positiivisia yllätyksiä
hinta-laatusuhteeltaan. Aika paljon laitamme kuitenkin ruokaa kotona ja kaasuhellan
käyttö alkaa olla jo hanskassa. Sämpylöitä olen kerran paistanut kaasu-uunissa,
mutta ne harmaankalpeat lituskat eivät juuri houkutelleet syömään. Tavalliselle vehnänsyöjälle täällä on ihania tuoreita leipiä ja sämpylöitä tarjolla kaikkina viikonpäivinä aamuvarhaisesta iltamyöhään, mutta gluteenittomalle valikoimat ovat jonkin verran suppeammat, eivät kuitenkaan surkeat. Ja aina tarvittaessa voi leivän korvata vaikka suklaalla...
Siunattua tätä vuotta❤ Täällä iloitaan lumesta ja pakkasesta.
VastaaPoista