Aurinkorannikoa

Aurinkorannikoa

torstai 25. helmikuuta 2016

Analyysi Andalusiasta


   "       "Andalusia on parasta Espanjassa", sanoi Sevillassa syntynyt ja nyt Costa del Solilla asuva Miguel." Andalusialaiset ovat aina ”happy”, mutta muualla ihmiset ovat tällaisia", hän jatkoi ja väänteli kasvojaan murjottavaan ilmeeseen. Miguelin kommentti antaa yleiskuvan siitä, millainen on andalusialainen. Yleensä iloinen, auttavainen, ystävällinen. Se johtuu kuulemma siitä, että täällä paistaa aurinko lähes aina, eikä silloin kannata murjottaa. Niinpä, 340 päivää vuodessa on keskimäärin aurinkoista. Meidänkin kokemuksemme mukaan andalusialaiset ovat varsin ystävällisiä ja iloisia ihmisiä - myös sairaanhoitohenkilökunnasta virkavallan edustajiin.


Andalusialaiset ovat ahkeria. Pari minuuttia yli kahdeksan arkiaamuisin pärähtävät lähikatumme työkoneet käyntiin tai naapurin rakennuksella alkaa paukutus. Töitä aherretaan kahteen saakka, jolloin alkaa parin kolmen tunnin siesta, ja työt jatkuvat taas ehkä iltaseitsemään tai –kahdeksaan. Monet tekevät useaa työtä, koska palkat ovat kohtalaisen pienet. Aika moni kulkee kadulla ja ravintoloissa kauppaamassa arpoja, mikä näyttää olevan kohtuullisen hyvä bisnes, sillä espanjalaiset ovat ”arpahullua” kansaa. Arpojen lisäksi kaduilla kaupitellaan mm. rihkamakoruja, laukkuja ja huiveja. ”Hello, madam, bling-bling” –huudot ovat tavallisia repliikkejä näiden yleensä lahden takaa etelästä tulleiden kauppamiesten suusta. Moni myös tienaa lisäeuroja "paikannäyttäjänä" eli kulkee turvaliivi päällä esimerkiksi sairaalan tai muun julkisen laitoksen lähikaduilla ja näyttää autoilijoille vapaita pysäköintipaikkoja - ja kiitokseksi paikan saaneet antavat lantin tai pari. Työttömyys on täälläkin paikoitellen aika suurta, ja ilmeisesti työttömyysturvalla ei ihan pärjää, vaikka hintataso onkin edullinen Suomeen verrattuna.


Erityisesti Marbellan seudulla tuntuu, että rikkaiden ja vähemmän rikkaiden väliset erot ovat räikeitä. (Jos nyt oletetaan, että rikas on se, jolla on paljon rahaa ja omaisuutta.) Joka päivä kaupungilla liikkuessa näkee kerjäläisiä, ja toisaalta joka päivä näkee myös niitä, jotka ajavat tulipunaisilla Ferrareillaan, Rollseillaan tai muilla luksusautoillaan.


Työn vastapainoksi andalusialaiset osaavat kyllä ottaa rennosti vapaa-ajallaan. Siestalla istuskellaan kuppiloissa tai ravintoloissa, kuten iltaisinkin. Viikonloppuisin ravintolat täyttyvät perheistä ja isommista seurueista. Joka kylässä ja kaupungissa on vuoden mittaan monia erilaisia juhlia, ferioita ja fiestoja, joihin kuuluvat näyttävät kulkueet ja ilotulituksetkin. Jokaisen katolisen pyhimyksen päivänä on myös isot juhlat ja kaikki, joilla sattuu olemaan sama nimi kuin pyhimyksellä, saavat erityishuomiota osakseen. Kirkolla on myös tärkeä rooli osana juhlajärjestelyjä.


Me olemme nähneet vain talvikauden juhlintaa, mutta Miguelin mukaan kesällä täällä vasta juhlitaankin viikkoja yhteen menoon. Juhlia järjestetään eri maiden tyyleillä, joista kukin voi poimia oman kiinnostuksensa mukaan parhaat palat. Voi juhlia vaikka perulaisittain tai englantilaisittain tai vaikka suomalaisten tapaan. Jokaisen maan juhlintaan kuuluvat maalle tyypilliset ruuat ja juomat sekä tanssit ja muut ohjelmanumerot pukeutumista unohtamatta.


Andalusialaiset ovat uskonnollisia. Katoliseen kirkkoon kuuluu suurin osa väestöstä, vaikka moni ei tunnustakaan olevansa muuta kuin nimellisesti kirkon jäsen. Meidän kokemuksemme mukaan ainakin täällä pikkukaupungissa kirkko on merkittävä vaikuttaja ja elää ihmisten mukana niin juhlassa kuin arjessa. Kirkko järjestää köyhien auttamiseksi mm. ruoka- ja vaatejakeluja, mutta jo pelkästään tavalliset sunnuntaijumalanpalvelukset vetävät väkeä kirkot täyteen. Paikallinen seurakunta järjestää kahdessa kirkossaan yhteensä viisi jumalanpalvelusta joka sunnuntai, ja kansaa riittää. Kirkossa ei kuitenkaan istuta välttämättä koko jumalanpalvelusta alusta loppuun, vaan sinne saatetaan tulla ja sieltä lähteä oman aikataulun mukaan. Näin tekevät paikalliset siinä kuin turistitkin.

Perhe on tärkeä, sen näkee täällä mm. joka ilta kaduilla liikkuessa. Perheen pienimpiä hellitään ja pussaillaan hyvin paljon julkisesti, mutta myös nuoriso saa hellyyttä osakseen, eikä näytä panevan ollenkaan pahakseen, vaikka isoäidit pitävät kädestä tai halaavat. Usein kadulla näkee isovanhempia lastenlastensa kanssa käsi kädessä kävellen. Myös nuoret keskenään toisiaan tavatessaan antavat poskipusut mennen tullen. Herttaista…
Mutta: niin paljon olisi vielä kerrottavaa ihanasta Andalusiasta. Olemme kuitenkin palanneet juuri kotiin Suomeen vuorotteluvapaan tämän osan lähestyessä loppuaan. ”Andalusian aakkoset” siis vaikenee ainakin toistaiseksi. Tämä oli meidän kokemuksemme Espanjan etelärannikon elämästä – toivottavasti pääsemme Andalusiaan uudelleen. Kiitos, kun seurasit kulkuamme palan matkaa.  Adios!

Tätä vuorta tulee ikävä - se näkyi joka aamu keittiön ikkunastamme!

12 kommenttia:

 1. Kiitos kivasta Espanjan matkakertomuksesta!
  Mun mielestä matka meni nopeasti, ehkä teidänkin mielestä? Saatte vielä nauttia Suomen lumisista maisemista. Hyvää kevättä1

  VastaaPoista
 2. Kiitos, kun jaksoit seurata matkaamme! Aika meni ihan liian nopeasti ja mieli palaa takaisin Andalusiaan. Kiitos samoin hyvää kevättä sinne Keski-Pohjanmaalle!

  VastaaPoista
 3. Tervetuloa kotimaahan! Käväisin pitkästä aikaa täällä ja luin postauksesi. Teillä on ollut upea irtiotto arjesta. Hienoa, että sellainen järjestyi ja saitte kokea erilaisen kulttuurin keskellä elämistä.

  VastaaPoista
 4. Voi ihmettä :o minulta on mennyt koko pitkä matkanne ihan ohi! Luulin sinun pitävän muuten vain blogitaukoa. Täytyy tutustua Andalusiaan nyt jälkeenpäin ☺

  VastaaPoista
 5. Voi ihmettä :o minulta on mennyt koko pitkä matkanne ihan ohi! Luulin sinun pitävän muuten vain blogitaukoa. Täytyy tutustua Andalusiaan nyt jälkeenpäin ☺

  VastaaPoista
 6. Hei,kävit joskus aikoja sitten blogissani ja jätit kommentin. Nyt löysin tänne uudestaan,kiva. Luin kirjoituksesi ja katsoin kuvat ja jäin kaipaamaan niitä lisää. Lähden (vielä salaisuus) ensi tammikuussa Andalusiaan muutamaksi kuukaudeksi talvea pakoon. Oli ihana nähdä ja lukea sieltä etukäteis-infoa täältä. Kiitos!

  VastaaPoista
 7. Hei taas,luin vastauksesi ja hävitin sen,vahingossa. Teen niin kuin vihjasit! :)

  VastaaPoista
 8. Mielenkiintoisia huomioita ja kauniita kuvia! Kiva kun kävit kommentoimassa blogiani niin minäkin löysin sinun blogisi! Ihanaa uutta vuotta!

  VastaaPoista
 9. Heippa, olen Andalusiassa. Missa te olettenyt?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heips, Barcelonassa vielä huhtikuun loppuun saakka! :D

   Poista
 10. Minä täällä peiton alla ahmin aakkosesi kertaheitolla. Tuntuu kivalta olla blogistaniassa taas....Olette monta kokemusta rikkaampia! Niin, todellinen rikkaus ei ole rahassa mitattavissa. Nähdään ihan pian ystäväni!! Yhteisillä siivillä jo pian...

  VastaaPoista
 11. Ihana näkymä teillä oli aamulla:) Mielenkiintoista oli lukea andalusialaisista.Olen itse ollut siellä monta kertaa,ensimmäisen kerran 8-vuotiaana,mutta viime reissusta on aikaa. Itse pidän kyllä eniten pohjoisesta Espanjasta,siellä on mielestäni upeinta.

  VastaaPoista