Aurinkorannikoa

Aurinkorannikoa

keskiviikko 25. marraskuuta 2015

Tyypillinen talo täällä?


Asumme tyypillisen valkoisessa tiilitalossa, jonka seinät on rapattu molemmin puolin, ja talossa on tiilikatto. Naapurissamme on korkean sypressiaidan takana punainen talo, mutta enimmäkseen talot ovat valkoisia tai vaalean hiekan värisiä. Kaikki omakotitalot ovat aidattuja joko erittäin tiheällä sypressiaidalla tai betoni-, kivi- tai tiiliaidalla tai näiden yhdistelmillä. Aita ei voi olla matala eikä harva, koska murtovarkaiden olisi liian helppo tulla katsomaan, onko talossa mitään arvokasta. Joten aidan korkeus on yleensä sellaiset kolme tai neljä metriä. Nippa nappa naapuritalon katto näkyy, kun seisoo pihalla.


Talossamme on hyvin hoidettu puutarha – kiitos kerran viikossa vierailevan puutarhurin. Itsekin mielelläni upottaisin sormet multaan ja vaikea on olla kukkia nyppimättä, mutta annan senor puutarhurin hoitaa hommansa rauhassa. Appelsiini-, mandariini- ja sitruunapuu tuottavat satoa nyt koko ajan. Aamiaiselle voi hakea tuoreet hedelmät suoraan pihapuista. Puutarhassa on lisäksi viikunapuu, oliivipuu, jukkapalmuja ja erilaisia kauniisti kukkivia kasveja kuten bougainvillea sekä ruusuja. Pelargoniat ovat lopettaneet kukintansa hetkeksi. Portailla ruukuissa kasvavat monenlaiset mehikasvit ja maksaruohot.


Meillä on käytössä talon toinen pääty, toisessa asuu vuokraisäntä silloin kuin ei ole Suomessa. Asunnossamme on kaksi makuuhuonetta, iso olohuone-ruokailutila ja pieni keittiö sekä patio, jonne  pääsee keittiöstä. Patio toimii ikään kuin kodinhoitohuoneena, sillä siellä on siivouskomero ja katoksen alla pyykinpesukone. Talon edessä on katettu terassi, johon paistaa ilta-aurinko, yleensä. Kaikki lattiat ovat laatoitettuja ja mattoja on vain muutama, joten sisätossuja tai villasukkia on käytettävä koko ajan, ellei satu olemaan erityisen lämminverinen. Olohuoneen nurkassa on avotakka, jossa tuli roihuaa parhaillaan. Auringon laskettua ilma viilenee todella nopeasti, ja sen huomaa myös sisällä, vaikka ilmalämpöpumppu tohiseekin usein.

Talomme on suomalaisten aikoinaan rakentama, joten tottakai meillä on myös sauna. Kiuas lämpiää puilla, ja lämmittää samalla varaajan käyttöveden. Niin, ja tyypillisessä talossa on tietysti kalterit ikkunoiden ja ovien suojana. Ihan samasta syystä kuin aitakin. Ja portti on lukittava mennen tullen avaimella. Samoin, jos menemme saunaan, joka sijaitsee näiden kahden asunnon välissä, lukitsemme saunomisen ajaksi oman puolemme ulko-oven. Hassulta se tuntuu suomalaiseen huolettomaan asumiseen tottuneelta, mutta turha ottaa mitään riskejä. Postilaatikkokin on lukollinen. Hyvä täällä on asua, lukkojen takana kuten kaikki muutkin.


8 kommenttia:

 1. Vastaukset
  1. Niin, tykkään kyllä itsekin tästä pihasta.

   Poista
 2. Nauttikaa! Ihanaa kerätä hedelmät pihalta näin talven aikana. Siellähän kuulostaa ihan samalta, kuin siskoni pihalla Israelissa...
  Lukkojen takana on hyvä olla, sen verran on kokemusta Afrikassa asumisesta, ja muualtakin. Todella kiva piha teillä ja voit sinä vähän hoidella kukkiakin...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä me nautimmekin - tänäänkin varjossa reilut 20 astetta ja auringossa sen verran, että pakko oli ihoa taas rasvata. Terveisiä sinne koleuteen!

   Poista
 3. onpa vihreää. t. vr

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuvat latistaa todellisuuden - oikeasti paljon vihreämpää kuin miltä näyttää!

   Poista
 4. Ihania kuvia Hilkka. Kyllä tekis mieli olla siellä lämmössä teidän kanssa. Terkut mökiltä tuulen ja sateen keskeltä�� Heli ja Jokke

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehkä tekin tänne vielä pääsette! Heli, sun ois kyllä helppoa olla täällä kun osaat jo kieltä. Terkkuja sinne myös!

   Poista