Aurinkorannikoa

Aurinkorannikoa

keskiviikko 6. tammikuuta 2016

Loppiainen lopettaa...

…joulunvieton täällä Espanjassa. Kuukauden kestänyt erilaisten juhlapyhien sarja päättyy espanjalaisille tärkeimpään joulun ajan juhlapyhään. Kuudes joulukuuta vietetyn Dia de la Constitucion (suom. sikiämisen päivä) –päivän jälkeen kaupungit ovat olleet juhlavalaistuksissaan ja yksityiskotien parvekkeilla on roikkunut isoja liinoja, joihin on kuvattu Jeesus –lapsi tai koko pyhä perhe.  Koko joulukuun ajan ja vielä nyt tammikuun alussa kaupungilla on näkynyt useita erilaisia kulkueita, joita tullaan katsomaan koko perheen voimin vauvasta vaariin.


Kerran istuessamme kadunvarren kahvilassa ohi kulki kelloiksi pukeutuneita hahmoja, jotka lauloivat espanjaksi Jaakkokultaa. Miten se liittyy jouluun, ei meille selvinnyt, mutta täällä koko joulun aika tuntuu olevan iloinen karnevaali. Myös erään ei-katolisen seurakunnan järjestämässä koko perheen joulutapahtumassa esiintyivät klovnit, miimikot ja myös tanssivat tonttutytöt. Ehkä me suomalaiset olemme joulussamme usein turhankin hartaita, vaikka juhlan syy on iloinen: lapsi on syntynyt maailmaan. Eikä mikä tahansa lapsi...

                           


Ennen vuodenvaihdetta 28. joulukuuta oli Dia de los Santos Inocentes –päivä, jolloin katolisen perinteen mukaan muistetaan kuningas Herodeksen aikanaan Beetlehemissä surmauttamia lapsia. Useille tuo päivä on kuitenkin Suomen aprillipäivän kaltainen eli päivä, jolloin saa huijata toisia. Myös sanomalehdissä saattaa tuolloin olla omituisia uutisia, joita me emme kyllä tällä kielitaidolla vielä erottaisi oikeista uutisista.

Eilen illalla eli loppiaisaattona kaupungin valtasi melkoinen hulabaloo –kulkue, jossa lumikoneen perässä kulkivat niin dinosaurukset kuin smurffitkin sekä suomalaisista penkkareista tuttu kuorma-auto karkkeja heittelevine hahmoineen ja tietenkin kolme kuningasta eli itämaan tietäjää. Kuvia kulkueesta minulla ei valitettavasti ole, koska en itse jaksanut lähteä paikalle, mutta näin veljeni kuvaamia videoita. Kadut olivat täynnä ihmisiä ja kulkue olisi kyllä ollut näkemisen arvoinen.Joulunvietto alkaa olla siis lopuillaan ja lahjat on avattu (roskia on kadunvarren laatikot pullollaan). Täkäläiset lapset eivät yleensä saa lahjoja joulupukilta jouluaattona, vaan lahjojen tuojina ovat kolme kuningasta loppiaisyönä. Vieraillessamme Sevillassa alkuviikosta törmäsimme muutaman kerran näihin kolmeen kruunupäähän, jotka jakoivat karkkeja lapsille. 

Loppiaispäivän sää oli aurinkoinen vajaan viikon kestäneen epävakaan säätilan jälkeen. Tuuli on edelleen voimakasta, mutta onneksi enää ei sada. Pari päivää sitten ostimme sateenvarjon, jota käytimme kerran. Lähirannassa näytti tänään tältä (veden lämpötila + 16 astetta, ilman pari astetta enemmän):Ei kommentteja:

Lähetä kommentti